| Autor |
Mesaj |
iggor
Membru
|
# Postat: 26 Ian 2009 09:26
explicatim va rog
daca o persoana a renuntat la cetatenia RM si nu a putut dobindi cetatenia altui stat din oarecare motive, potrivit legii noi nu mai poate fi cetatean a RM.
|
LEXTAL
Membru
|
# Postat: 5 Feb 2009 20:50
Conform Convetiei europene cu privire la cetatenie, sarcina primara a oricarui stat este de a+si proteja cetatenii. Un drept inret al acestuia este si principiul prevenirii situatiei in care cetateanul poate ramine fara cetatenie. Legislatia in vigoare nu permite aprobarea renuntarii la cetatenie pina ce nu prezentati o dovada numita Garantie de acordare a cetatenie de catre alt stat. Daca totusi vorbi,m de o perioada intermediara, cind ati renuntat dar din careva motive nu ati obtinut cetatenia altui stat, avem oricum statut de persoana fara cetatenie, dispunind de pasaport care vi-l elibereaya MDI ....... etc.
Finalment problema se reyolva si puteti redeveni cetatean al RM. Apelati la ajutor.
Bafta,
|
anna
Membru
|
# Postat: 19 Feb 2009 12:52
Pentru a primi cetatenia RM de ce acte am nevoie
|
Attorney
|
# Postat: 8 Mar 2009 11:56
Articolul 36. Documentele necesare dobîndirii și redobîndirii cetățeniei
(1) Pentru dobîndirea și redobîndirea cetățeniei Republicii Moldova solicitantul prezintă următoarele documente:
a) cerere-chestionar;
b) autobiografia;
c) adeverință de la domiciliu despre componența familiei;
d) bonul de plată a taxei de stat;
e) fotografii de format respectiv;
f) adeverință că nu deține cetățenia anterioară sau adeverință despre aprobarea renunțării la această cetățenie, cu excepția cazurilor prevăzute la art.16 alin.(1) și art.17 alin.(1) lit.g). Adeverința despre aprobarea renunțării la cetățenia unui alt stat poate fi prezentată după emiterea hotărîrii Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă Președintele Republicii Moldova privind aprobarea acordării cetățeniei, în temeiul căreia organul abilitat să recepționeze cererile privind cetățenia Republicii Moldova eliberează, după caz, garanția de dobîndire a cetățeniei Republicii Moldova;
g) alte documente ce rezultă din prezenta lege.
|
Anonim
|
# Postat: 22 Oct 2009 23:38
salut, ma numesc Victor,sunt cetatean al Ucrainei,doresc sa aflu un raspuns concret referitoare la redobindirea cetateniei RM fara sa renut la cetatenia mea,daca strabunica mea sa nascut pe teritoriul RM actual,in legea din limba romina se spune ca pot sa primesti cetatenia numai in cazul cind unul din parinti sau bunei sau nascut pe teritoriu RM,dar in limba rusa se spune in felu urmator (родители и предки).multumesc anticipat
|
advokat
|
# Postat: 23 Oct 2009 12:29
Articolul 12. Dobîndirea cetățeniei prin recunoaștere
(1) Sînt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care au dobîndit și au păstrat această cetățenie potrivit legislației anterioare, precum și persoanele care au dobîndit cetățenia conform prezentei legi.
(2) Sînt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova persoanele care și-au exprimat dorința de a deveni cetățeni ai Republicii Moldova și anume:
a) persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova sau persoanele unul dintre ai căror părinți sau bunei s-a născut pe teritoriul numit;
b) persoanele care pînă la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ținutul Herța și în R.A.S.S.M., urmașii lor, dacă domiciliază în mod legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova;
c) persoanele deportate sau refugiate de pe teritoriul Republicii Moldova începînd cu 28 iunie 1940, precum și urmașii lor;
d) persoanele care la data de 23 iunie 1990 locuiau legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova și care continuă să locuiască în prezent.
P.S. te conduci de varianta in l.romana
|
Anonim
|
# Postat: 24 Oct 2009 21:27
salut,spunetim va rog,daca mama mea dobindeste cetatenia RM prin recunoastere,Articolul 12,eu pot cere cetatenia RM?
|
Anonim
|
# Postat: 27 Oct 2009 23:35
# Postat: 24 Oct 2009 21:27
Citat
salut,spunetim va rog,daca mama mea dobindeste cetatenia RM prin recunoastere,Articolul 12,eu pot cere cetatenia RM?
|
Anonim
|
# Postat: 29 Oct 2009 21:14
spuneti va rog daca renunti la cetatenia unui stat pentru a o dobindi pe cea a RM,si apoi refuzi catatenia RM si o iai pe cea anterioara poti sa depui iarasi cerere pentru cea moldoveneasca fara sa te scoti de acolo de la evidenta(прописка).
|
Anonim
|
# Postat: 9 Feb 2010 12:45
SALUT spunetim va rog , eu sunt cet.al RM , am doi copii tot cu cet RM,sotia e cet. ai altui stat de un an are buletinul asta galben are dreptul la munca cu acest buletin ?, ea munceste de citeva luni , la prelungire i sa aplicat amenda ca munceste, si peste cit timp are drepitul sa optina cet.ai RM mersi mult
|
vasi
|
# Postat: 1 Mar 2010 11:12
spuneti-mi pentru cetatenii romani casatoriti cu un cetatean moldovean ce trebuie sa faca pentru a primi cetatenia moldoveneasca si unde trebuie sa se adreseze? multumesc anticipat
|
vasi
|
# Postat: 1 Mar 2010 11:17
spuneti-mi pentru cetatenii romani care au facut studii in RM din 2001 si in continuare urmeaza studiile postuniversitare cum pot sa-si obtina cetatenia moldovei,unde trebuie sa se adreseze , si daca trebuie sa se dezica de cea romana .
|
vasi
|
# Postat: 1 Mar 2010 11:26
eu inteleg ca trebuie sa renunti la cetatenia romana pentru cea moldoveneasca pentru a o obtine dar fara sa te dezici nu se poate?
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 1 Mar 2010 14:42
In cazul casatoriei unui cetatean strain cu un cetatean RM, este vorba despre naturalizare
Articolul 17. Condițiile naturalizării
(1) Cetățenia Republicii Moldova se poate acorda la cerere persoanei care a împlinit vîrsta de 18 ani și care:
a) deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază legal și obișnuit aici cel puțin în ultimii 10 ani sau este căsătorită cu un cetățean al Republicii Moldova de cel puțin 3 ani, sau domiciliază legal și obișnuit nu mai puțin de 3 ani la părinți sau copii (inclusiv înfietori și înfiați) cetățeni ai Republicii Moldova; sau
b) domiciliază legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova timp de 5 ani înaintea împlinirii vîrstei de 18 ani; sau
c) este apatrid sau recunoscută ca fiind refugiată, conform prevederilor legii naționale, și domiciliază legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 8 ani;
precum și
d) cunoaște și respectă prevederile Constituției; și
e) cunoaște limba de stat în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială; și
f) are surse legale de existență; și
g) pierde sau renunță la cetățenia unui alt stat, dacă o are, cu excepția cazurilor cînd pierderea sau renunțarea nu este posibilă sau nu poate fi rezonabil cerută.
(2) Cunoașterea prevederilor Constituției și a limbii de stat de către solicitantul cetățeniei Republicii Moldova este verificată în modul stabilit de Guvern.
Articolul 33. Modalitatea de prezentare a cererii
Cererea privind dobîndirea sau redobîndirea cetățeniei Republicii Moldova se adresează Președintelui Republicii Moldova și se depune, personal sau prin mandatar, ultimul dispunînd de procură autentificată de notar, la organul teritorial al Ministerului Dezvoltării Informaționale în a cărui rază își are domiciliu solicitantul, iar în cazul persoanei cu domiciliu legal și obișnuit în străinătate, la reprezentanța diplomatică sau instituția consulară a Republicii Moldova sau la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 1 Mar 2010 14:43
mai multe detalii aici
Legea cetateniei RM http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=d oc&lang=1&id=311522
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 1 Mar 2010 15:05
# Postat: 9 Feb 2010 12:45
Citat
SALUT spunetim va rog , eu sunt cet.al RM , am doi copii tot cu cet RM,sotia e cet. ai altui stat de un an are buletinul asta galben are dreptul la munca cu acest buletin ?, ea munceste de citeva luni , la prelungire i sa aplicat amenda ca munceste, si peste cit timp are drepitul sa optina cet.ai RM mersi mult
R E G U L I L E de ședere a cetățenilor străini și a apatrizilor în Republica Moldova (Anexa nr. 2 la HG nr. 376 din 06 iunie 1995). Textul integral al HG vezi aici http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=d oc&lang=1&id=296215
8. Cetățenii străini și apatrizii nu pot fi angajați în cîmpul muncii fără obținerea permisului de muncă de la Ministerul Economiei și Comerțului, adeverinței de imigrant de la Ministerul Afacerilor Interne și a permisului de ședere de la Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor.
|
vasi
|
# Postat: 2 Mar 2010 11:30
merci pentru informatie. se depune cererea pentru cetatenie la biroul migratie si azil sau unde trebuie?
|
vasi
|
# Postat: 2 Mar 2010 11:55
si daca se poate un model de cerere. multumesc anticipat
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 2 Mar 2010 13:27
Cererea se depune la "la organul teritorial al Ministerului Dezvoltării Informaționale în a cărui rază își are domiciliu solicitantul" (A sevedea art. 33 a Legii cetateniei, prezentat mai sus). Este vorba despre aceleasi oficii, unde se perfecteaza buletinele de identitate si pasapoartele, daca nu gresesc se numesc sectii de evidenta si documentare a populatiei
Important: Ministerul dezvoltarii informationale, se numeste acum Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, vezi http://www.mtic.gov.md/
Cererea-chestionar este de un model tipizat si o puteti solicita de la oficiul unde intentionati sa depuneti actele pentru dobindirea cetateniei. daca sunteti in afara RM, cererea o puteti solicita de la ambasada sau consulatul RM din tara unde va aflati sau din cea mai apropiata tara unde este stabilita o reprezentanta diplomatica a RM.
Mai multe detalii, inclusiv proceduri de urmat si model de cerere pentru informare, vezi aici http://lex.justice.md/index.php?action=view&
|
vasi
|
# Postat: 10 Mar 2010 11:13
am scris un email la minesterul tehologiei informationale si imi scriu in privinta cetateniei si zic ca sa o obtin trebuie sa renunte la cea pe care o are(romaneasca). este corect sau se poate in cazul nostru sa nu sa se renunte ,fiind casatorita cu un moldovean. multumesc anticipat
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 10 Mar 2010 12:34
Desi Legea nu se expune expres asupra necesitatii renuntarii la cetatenia altui stat in cazul in care se cere dobindirea cetateniei RM prin naturalizare, totusi se pare ca aceasta este una din conditii.
HOTĂRÎRE Nr. 197 din 12.03.2001 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la procedura dobîndirii și pierderii cetățeniei Republicii Moldova
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=d oc&lang=1&id=295935
5. Persoana care solicită să dobîndească cetățenia Republicii Moldova prin naturalizare, conform articolului 17 din Legea cetățeniei Republicii Moldova, avînd domiciliul legal și obișnuit pe teritoriul Republicii Moldova, depune, la organul teritorial al Ministerul Dezvoltării Informaționale, în a cărui rază își are domiciliul, cerere-chestionar adresată Președintelui Republicii Moldova de model stabilit (anexa nr. 2), în două exemplare, cu anexarea în fiecare caz aparte a următoarelor documente:
a) autobiografia, în care se indică data și temeiul stabilirii cu domiciliul în Republica Moldova, date despre starea civilă, locul domiciliului, activitatea de muncă, date despre rudele apropiate: părinți, soț (soție), copii;
b) adeverința de la domiciliu despre componența familiei;
c) bonul de plată a taxei de stat;
d) patru fotografii de mărimea 4,5x3,5 cm;
e) adeverința că nu deține cetățenia anterioară sau adeverința despre aprobarea renunțării la această cetățenie. Adeverința despre renunțarea la cetățenia unui alt stat poate fi prezentată și după emiterea hotărîrii Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lîngă Președintele Republicii Moldova privind aprobarea acordării cetățeniei;
f) adeverința de la locul de muncă sau de studii. Persoanele care nu sînt plasate în cîmpul muncii prezintă o adeverință de la autoritatea administrației publice locale despre sursele sale legale de existență (venit obținut în urma activității comerciale sau particulare, pensie, bursă, pensie alimentară, ajutor de șomaj și indemnizație pentru copii, întreținere materială de la membrii familiei, economii financiare și depozite);
g) adeverința despre susținerea examenului de cunoaștere a limbii de stat și a prevederilor Constituției Republicii Moldova cu excepția cazurilor prevăzute la alineatul (2) articolul 18 al Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024-XIV din 2 iunie 2000;
[Pct.5 lit.g) modificată prin HG1059/27.09.04, MO178-180/01.10.04 art.1243]
h) copia actului de identitate sau altă dovadă privind domicilierea solicitantului pe teritoriul Republicii Moldova sau căsătoria cu un cetățean al Republicii Moldova.
i) cazierul judiciar din țara în care a domiciliat anterior
[Pct.5 lit.i) introdusă prin HG833/08.08.05, MO110-112/19.08.05 art.903]
Pe de alta parte, legea prevede o posibilitate de a dobindi cetatenia RM fara a renuntat la cetatenia altui stat:
"Articolul 24. Cazurile de pluralitate de cetățenii
(2) În interesele republicii și în cazuri excepționale, cetățenii unor alte state pot deveni și cetățeni ai Republicii Moldova, prin decret al Președintelui Republicii Moldova, dacă nu cad sub incidența art.20 lit.a)-d)."
IN acelasi timp, de ce nu ati considera optiunea de a obtine permis de sedere pentru cetatean strain. PIna la urma, cetatenii straini care locuiesc pe teritoriul RM beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii ca si cetatenii RM, mai putin dreptul la vot si de a vota.
|
vasi
|
# Postat: 10 Mar 2010 17:35
merci asta e clar cu permisul. in plus permisul se face in fiecare an si stiti cum permisul nu e cetatenia.(cum a fost dupa 7 aprilie cind se cera viza ce facem) .noi facem de acum permisul. mersi pentru tot poate se mai schimba legislatia in vigoare si mai vedem atunci
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 10 Mar 2010 17:46
In cazul dat ar fi vorba despre permis de sedere permanenta, care se elibereaza si este valabil pentru perioada de valabilitate a pasaportului national.
|
ANDREEA
|
# Postat: 19 Mar 2010 12:22
Buna ziua. Sunt cetatean al romaniei, casatorita cu un modovean si stabilita in Rep. Moldova. Detin permis de sedere. Care ar fi etapele angajarii, actele si tot procesul acesta al angajarii?
|
ANDREEA
|
# Postat: 19 Mar 2010 12:23
Am permis de sedere aici in Moldova, iar momentan imi fac prelungirea lui pt ca cel pe care il am de un an imi va expira
|
salvamar
Membru
|
# Postat: 19 Mar 2010 13:19
Totul depinde unde doriti sa va angajati. In functie de aceasta variaza procedura si actele solicitate. Sunt anumite segmente (in special segmentul public) unde se cere detinerea cetateniei RM pentru a putea fi angajat. In ceea ce priveste sectorul privat, de regula, aceasta cerinta nu este.
|
ANDREEA
|
# Postat: 19 Mar 2010 15:59
Din pacate asa este...eu am terminat feaa, adminstratie publica, insa nu pot lucra in administratia publica a moldovei.Si totusi, chiar toate functiile publice cer sa fie indeplinit acest criteriu?
|
ANDREEA
|
# Postat: 19 Mar 2010 16:20
In domeniul privat cam dificil cu angajarea...mi se cere limba rusa insa eu nu o stapanesc deloc, de aceea sansele mele de a lucra sunt cam mici. Si ma gandeam totusi si ca tot procesul asta de angajare ar dura mult si e cam dificil cu actele si e si multa umblatura....si de asta cand aud angajatorii ca sunt romanca...motiv pentru care si intrebam care ar fi etapele angajarii, ce acte si unde trebuie de mers?
|
Popescu
|
# Postat: 22 Aug 2010 15:20
Sunte cetatean roman,nascut pe teritoriul Romaniei si doresc sa obtin dubla cetatenie,adica sa o pastrez pe cea romaneasca,dar sa am si cetatenie moldoveneasca.Mentionez faptul ca am doi bunici nascuti in Basarabia inainte de 1940 si am inteles ca asta imi da dreptul de a avea dubla cetatenie.Cam cat dureaza aceasta procedura si in ce consta?Ce acte sunt necesare pt acest lucru?Va rog frumos sa-mi raspundeti daca aveti cunostinta de astfel de lucruri!Va multumesc anticipat
|
JuristRM
Membru
|
# Postat: 25 Aug 2010 11:38
Popescu
Da, poti dobandi cetatenia prin recunoastere
Documentele necesare sunt actele de stare civila ce fac dovada ca ai legatura cu persoane nascute pe teritoriul Basarabiei pana in 28 iun 1940, adeverninta de la domiciliu despre componenta familiei, cerere, taxa de stat, etc.
jurist.rm@gmail.com
|