Dejure.md
LExtal ofera servicii juridice In toate tarile EU, pentru persoane fizice si juridce
Juristi | Noutati | Anunturi | Carti | Reviste | Modele de contracte | Legi & Utile | Opinii&Articole | Traducatori | Forum | Sondaje
 - Forumuri - Raspuns - Statistici - Inscriere - Cauta -
www.dejure.md community build on miniBB / Opinii si Ajutor. Sfaturi pentru si de la juristi. Generalitati / CONCEDIU DE MATERNITATE
Autor Mesaj
shantty
Membru
# Postat: 10 Feb 2010 12:46

Buna.Peste 2 luni eu si sotul vom deveni parintsi,suntem studentsi si nu lucram pina ce.Suntem pe intretinerea parintilor.Dorim sa aflam daka se poate sa fie concediul de maternitate iregistrat pe bunel?este asa lege?

Hol
Membru
# Postat: 11 Feb 2010 13:40

Felicitari. Exista asa posibilitate, Codul Muncii prevede la Articolul 124. Concediul de maternitate și concediul parțial
plătit pentru îngrijirea copilului
(1) Femeilor salariate și ucenicelor, precum și soțiilor aflate la întreținerea salariaților, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice și concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul nașterilor complicate sau nașterii a doi sau mai mulți copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizații în modul prevăzut la art.123 alin.(2).
(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani. Indemnizația pentru acest concediu se plătește din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(3) Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit integral sau pe părți în orice timp, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, și în stagiul de cotizare.
[Art.124 al.(3) modificat prin LP60-XVI din 21.03.08, MO115-116/01.07.08 art.441]
(4) Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit și de tatăl copilului, bunică, bunel sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului.
Succes.

casper
# Postat: 11 Feb 2010 17:10

HOL tu ceva ai încurcat, nu te avântura! shantty a întrebat de concediu de maternitate nu de îngrijire a copilului? Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit și de tatăl copilului, bunică, bunel sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dar nu și concediul de maternitate, care este achitat prin indemnizație unică din salariul mediu a ultimelor 6 luni a soției sau soțului, nu și bunei, bunele, sau vecini!

Hol
Membru
# Postat: 11 Feb 2010 19:14

Casper eu nu am incurcat nimic, daca observi eu am marcat cu Bold concediul partial platit si nu cel de maternitate. E si normal ca cel de maternitate nu se acorda decit persoanelor specificate la alin. 1, insa nu cred ca este ceva in neregula daca am raspuns si la alta intrebare care putea sa apara. Multumesc ca nu ma lasi sa ma avint sau aventurez (nu avinturez) :)

casper
# Postat: 12 Feb 2010 09:02

Hol mersi că mai corectat gramatic! fără supărare dar citește și tu întrebarea lui shantty și acest răspuns al tău - Felicitari. Exista asa posibilitate! răspunsul concret la întrebăre este Felicitări. Dar nu există așa posibilitate și punct. eu sunt sigur că shantty nu a înțeles răspunsul din intervenția ta! soryy dar fii de acord!

buzdugan
# Postat: 12 Feb 2010 11:05

shantty din păcate concedu maternitate nu poate să vi se plătească vouă odată ce nu sunteți încadrați în muncă concediu de maternitate are menirea anume să compenseze salariu ratat in legatura cu aflarea in concediu de maternitate
conf Hotărîrii Guvernului Nr. 469 pentru aprobarea Instrucțiunii privind modul de eliberare
a certificatului de concediu medical
G. Pentru concediu de maternitate
41. Femeilor salariate și ucenicelor, soțiilor aflate la întreținerea salariaților certificatul pentru concediu de maternitate se eliberează de către medicul de familie. Faptul că soția se află la întreținerea salariatului se confirmă prin prezentarea actului de identitate al soției și adeverinței de căsătorie

insă careva plăți ca asigurări sociale in cazul dmv pot indica
1 dmv după ce se naste copilul in baza adeverinței de la maternitate vă duceți la casa teritoriala de asigurări sociale si vi se plăteste îndemnizatia unica in sumă de 1700 lei daca nu ma gresesc asta daca e primul copil daca al doilea se naste in familie suma e mai mare
2 la fel pina la virsta de 1 an si 6 luni benefeciati de o indemnizatie pentru intreținere aprox este de 200 lei asa ceva

buzdugan
# Postat: 12 Feb 2010 11:06

p.s 200 lei lunar

casper
# Postat: 12 Feb 2010 11:10

al 2 copil 2000 lei, indemnizație lunară 150 lei

Tanya81
Membru
# Postat: 18 Feb 2010 12:35

Am si eu nevoie de un sfat. Sunt in concediu de intretinere a copilului. As putea sa "transmit" acest concediu surorii mele si eu sa ma incadrez in lucru? Daca da, atunci ei i se va plati aceleasi indemnizatii sau indemnizatia minima?

anamaria
Membru
# Postat: 18 Feb 2010 14:56

Buna ziua. Am nevoie de un sfat.Sunt in concediu de intretinere copil si acesta se va termina pe 13 aprilie.eu am lucrat la o firma inainte sa intru in prenatal dar aceasta , intre timp, a dat faliment.Vreau sa stiu daca am dreptul la somaj, pe ce perioada si daca acets somaj imi va afecta mai tarziu la iesirea la pensie.Multumesc

casper
# Postat: 19 Feb 2010 10:39

dacă ea lucra va primi 20% din salariul, dacă nu va primi minim

Raspunsul tau
Bold Style  Italic Style  Underlined Style  Image Link  URL Link  Scoate codurile BB *Ce e asta?

» Nume  » Parola 
 You can enter just a nickname without password, if username is not registered by another member.